Met deze held, wapen je je tegen virussen de komende winter

Vlierbes: Een Natuurlijke Beschermer tegen Virussen

Het koude seizoen is aangebroken, en dat betekent niet alleen zachte dekentjes, knusse winteravonden, warme chocolademelk en kaarsjes, maar ook dat verkoudheid en griep de komende maanden weer om de hoek komen kijken!

Zoek jij deze winter een natuurlijke manier om je immuunsysteem een boost te geven? Dan zou vlierbes (Sambucus nigra) wel eens een uitstekende optie voor je kunnen zijn.

Deze bijna zwarte bes staat al eeuwenlang bekend om zijn antivirale eigenschappen. Maar wat maakt vlierbes eigenlijk zo krachtig tegen virussen?

Vlierbessen zitten vol met fytonutriënten die het lichaam helpen infecties af te weren. Hier zijn de belangrijkste actieve stoffen in vlierbes:

  • Anthocyaninen: Deze antioxidanten geven vlierbessen hun diepe paarse kleur en spelen een cruciale rol bij het blokkeren van virussen. Anthocyaninen kunnen zich hechten aan virale deeltjes en voorkomen zo dat ze zich aan cellen vastzetten en vermenigvuldigen. Bovendien helpen ze ontstekingen te verminderen, wat het herstelproces versnelt.

  • Flavonolen: Vlierbessen bevatten veel flavonolen, vooral quercetine en rutine. Quercetine kan bepaalde enzymen blokkeren die virussen nodig hebben om te repliceren, terwijl rutine ontstekingsremmende eigenschappen heeft en de bloedcirculatie bevordert. Deze combinatie helpt het immuunsysteem om infecties effectief te bestrijden.

  • Fenolzuren: Deze zuren, zoals chlorogeenzuur en cafeïnezuur, dragen bij aan de antivirale werking van vlierbes door het immuunsysteem te stimuleren en virale replicatie te verstoren. Chlorogeenzuur kan bijvoorbeeld griepsymptomen verminderen en verkort de duur van de infectie.

Door deze unieke combinatie van antioxidanten, antivirale middelen en ontstekingsremmers biedt vlierbes veelzijdige bescherming tegen virale infecties.

 

Hoe gebruik je deze antivirale kracht van vlierbes?

Een eenvoudige, maar effectieve manier om de antivirale kracht van vlierbes te benutten, is in de vorm van een siroop. Deze zelfgemaakte siroop kun je prima maken met gedroogde, bij voorkeur biologische bessen, die goed verkrijgbaar zijn bij reformwinkels of online kruidenwinkels zoals bijv. Pit&Pit. Door de concentratie van werkzame stoffen is de siroop ook nog eens makkelijk te doseren.

Hieronder vind je een recept voor je eigen antivirale vlierbessensiroop die veilig te gebruiken is voor kinderen vanaf 1 jaar (vanwege het gebruik van honing in dit recept wordt het niet aangeraden voor kinderen onder de 12 maanden).

 

 

Recept voor Antivirale Vlierbessensiroop

Deze siroop combineert vlierbessen met kruiden zoals gember en kaneel, die ook antivirale en immuunversterkende eigenschappen hebben. Let er wel op dat je Ceylon kaneel gebruikt, want dit wordt vaak als gezonder en veiliger beschouwd dan cassiakaneel.

De honing in dit recept voegt niet alleen een milde zoetheid toe, maar staat ook bekend om zijn antibacteriële en verzachtende werking. Kies bij voorkeur rauwe biologische honing en vermijd de sterk verwerkte honing uit de supermarkt.

Ingrediënten:

  • 1 kop gedroogde vlierbessen (of 2 kopjes verse vlierbessen)
  • 4 kopjes water
  • 1–2 kaneelstokjes of 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 eetlepel verse gember, geraspt (of 1 theelepel gemberpoeder)
  • 4–5 hele kruidnagels (of 1/2 theelepel gemalen kruidnagel)
  • 1/2 tot 1 kop rauwe honing (niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar)

Instructies:

  1. Stap 1: Doe de vlierbessen, water, kaneel, gember en kruidnagel in een pan. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat het mengsel 45–60 minuten zachtjes sudderen tot het volume gehalveerd is.

  2. Stap 2: Haal de pan van het vuur en zeef het mengsel door een fijne zeef of kaasdoek. Druk goed op de bessen om alle sappen eruit te halen.

  3. Stap 3: Laat de vloeistof afkoelen tot een warme temperatuur en roer er vervolgens de honing door tot deze volledig is opgelost. De honing zorgt ervoor dat de siroop langer houdbaar blijft, mits koel bewaard.

Tot slot giet je de siroop in een glazen fles met deksel en bewaar deze in de koelkast. De siroop blijft, eenmaal geopend, een aantal weken houdbaar.

 

Gebruik:

  • Volwassenen: Neem 1 eetlepel per dag als preventieve maatregel, of meerdere keren per dag bij de eerste symptomen.
  • Kinderen ouder dan 1 jaar: 1 theelepel per dag preventief, of elk paar uur bij symptomen.

En voilà! Je eigen natuurlijke remedie is klaar. Deze winter kun je de siroop gebruiken zodra griepjes en kou aan je deur kloppen.

Wil je nog meer leren over hoe je je gezondheid op een natuurlijke manier kunt ondersteunen? Kijk dan eens bij onze online cursus De Natuurapotheek, waarin je leert je eigen remedies te maken met (wilde) kruiden.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.