Meer wild in je mond, houd je lijf gezond! Hoe jij met wilde planten makkelijk aan meer voedingsstoffen komt.

 

Waarom wilde planten supermarktgroenten overklassen?

Ja dit lees je goed! Supermarktgroenten als gezonde voeding, deze stelling is waar en we hebben ze hard nodig dus blijf je groentjes van de super vooral eten.......MAAR er is wel een kanttekening.

We pakken zonder nadenken een zak spinazie of een krop sla mee, ervan uitgaande dat we ons lichaam hiermee alles geven wat het nodig heeft. Maar is dat ook zo?

Wist je dat wilde planten ( ik noem ze liever wilde bladgroentes ) zoals brandnetel, paardenbloem, vogelmuur en kleefkruid deze groenten vaak ruimschoots overtreffen als het gaat om voedingswaarde? Zeker, dit lees je goed. Tijd om hier wat meer duidelijkheid over te geven en de feiten voor je op een rij te zetten.

Omdat we van feiten houden, zie je in deze tabel de verschillen in voedingswaarde tussen wilde planten en supermarktgroenten. Het geeft de belangrijkste voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer, calcium en eiwit weer.

Zit je? Want dit is best wel mindblowing! Hier is wat de cijfers zeggen:

 

Groente/Plant Vitamine C (mg/100g) Ijzer (mg/100g) Calcium (mg/100g) Eiwit (g/100g)
Brandnetel 200 3,9 600 7,4
Paardenbloem 50 3,1 187 2,7
Vogelmuur 69 4,1 208 2,3
Kleefkruid 57 3,6 230 2,2
Spinazie 28 2,7 99 2,9
Witlof 2 0,4 19 0,9
Bloemkool 48 0,7 22 1,9
Sla 15 0,5 33 1,4

 

 

Nog niet overtuigd? Lees dan even verder.

Als je denkt dat sinaasappels kampioen vitamine C zijn, kijk dan eens naar brandnetel: met 200 mg vitamine C per 100 g blaast het vrijwel alle supermarktgroenten keihard omver. Ter vergelijking: spinazie bevat slechts 28 mg, en witlof amper 2 mg.

Ijzer is essentieel voor ons bloed en energieniveau. Wilde planten zoals vogelmuur en kleefkruid bevatten ruim 4 mg ijzer per 100 g, vergeleken met spinazie op 2,7 mg en witlof op een schamele 0,4 mg.

Als het om calcium gaat, spant brandnetel met 600 mg per 100 g de absolute kroon. Dat is namelijk bijna 6! keer zoveel als spinazie en 30 keer meer dan bloemkool! 

Ja, zelfs eiwit zit in wilde planten. Brandnetel bevat maar liefst 7,4 g eiwit per 100 g, wat dubbel zoveel is als spinazie. Dit maakt het trouwens een verrassend goede toevoeging aan een plantaardig dieet.

Het verschil in voedingswaarde is geen toeval. Wilde planten groeien in natuurlijke, vaak uitdagende omgevingen. Ze moeten zelf veerkracht ontwikkelen om te overleven. Deze “stress” maakt dat ze hun bladeren, wortels en zaden volpompen met voedingsstoffen en antioxidanten en die zijn ook goed voor JOU!

Daarentegen worden moderne supermarktgroenten gekweekt op snelheid en opbrengst. De focus ligt op eigenschappen zoals een lang houdbare krop of een mooie uniforme vorm, terwijl voedingswaarde vaak op de achtergrond raakt. Daarbij is de bodem waarin ze groeien vaak uitgeput door monocultuur, waardoor ook de groenten minder voedingsstoffen opnemen.

Maar hoe voeg je dan wilde planten toe aan je dieet?

Misschien voel je je wat terughoudend om zomaar planten uit het wild te plukken, maar er zijn echt zat eenvoudige manieren om te beginnen:

  • Brandnetel: Gebruik jonge toppen om thee te maken of voeg ze aan een smoothie toe voor een mineralenboost.
  • Paardenbloem: De bladeren kunnen rauw in een salade, ja! net als rucola!
  • Vogelmuur: Gebruik als basis voor een verse kruidenpesto of voeg toe aan een lekker stamppotje.

Wees natuurlijk altijd zeker van wat je plukt: als je niet zeker weet of een plant eetbaar is, doe dan goed onderzoek, volg een wildpluk cursus of loop een keer mee met een wildplukgids.

 

Wilde planten zijn gratis, super voedzaam en vaak lokaal beschikbaar. Met een beetje kennis kun je af en toe al een deel van je voeding vervangen door deze natuurlijke superfoods. Je krijgt niet alleen meer vitamines en mineralen binnen, maar draagt ook bij aan een duurzamer voedselsysteem. Al is het maar met een handje van deze wilde krachtpatsers zo nu en dan. Grote toegevoegde waarde.

Dus, de volgende keer dat je een paardenbloem of brandnetel ziet, kijk er niet overheen. Het kan zomaar het gezondste zijn wat je vandaag eet! ;-)

 Wil je mee op jacht naar voedingsstoffen uit je eigen omgeving? Bekijk dan hier de agenda 

Bronnen: Journal of Food Composition and Analysis 

Nederlandse Voedingsmiddelen Tabel (NEVO)

USDA FoodData Central

Fotografie: Laura Beijn

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.