Zomerse Snack met Rimpelroos en plantaardige Feta

Zomerse Snack met Rimpelroos en Plantaardige Feta 

De rimpelroos (Rosa rugosa) is een van mijn favoriete wilde eetbare bloemen. Wanneer je een struik tegenkomt en even de tijd kunt nemen om een roos te ruiken, begrijp je direct waarom. Deze soort is heel aromatisch en je kunt er dan ook fantastische dingen mee doen in de keuken.  

De rimpelroos is afkomstig uit de kuststreken van Noordoost-Azië maar heeft ook zijn plek gevonden in onze duingebieden.  

In Nederland wordt de rimpelroos daarnaast veelvuldig gebruikt als sierplant in openbaar groen en sierteelt. Makkelijk te vinden en verre van zeldzaam dus. Deze soort kan zelfs problematisch zijn omdat hij inheemse plantensoorten verdringt.  

De bloemen van de rimpelroos zijn vrij groot en opvallend met witte, roze, rode of diep paarsrode kroonbladeren.. De oranjerode, iets afgeplatte rozenbottels hebben een zoete, bloemige smaak en zijn heerlijk om te gebruiken in jams en siropen. 

Ervaar de smaak van de zomer met deze heerlijke en kleurrijke zomerse snack. De combinatie van rimpelroos en plantaardige feta brengt een verrassende en verfijnde twist aan je tafel. Deze lichte en verfrissende snack is perfect voor warme dagen en ideaal als onderdeel van een zomerse borrelplank. De subtiele bloemige tonen van de wilde rozenblaadjes harmoniëren prachtig met de romige plantaardige feta en knapperige komkommer. 

 

 

 

Ingrediënten: 

  • 1 flinke handvol rozenblaadjes 
  • 1 kleine handmatige chopper 
  • Zonnebloemolie 
  • Pijnboompitjes 
  • Snufje grof zeezout 
  • Scheutje citroensap 
  • Plantaardige feta (bijv. Violife) 
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 komkommer 

Instructies: 

  1. Rozenpesto Maken: 
  • Leg de net geplukte rozenblaadjes even op een theedoek zodat eventuele beestjes eruit kunnen lopen. 
  • Snij de knoflook fijn. 
  • Doe de rozenblaadjes in de handmatige chopper met een flinke scheut zonnebloemolie, een scheutje citroensap en een snufje zout. Mix tot alles fijngemalen is. 
  • Rooster de pijnboompitjes even in een pan. Zet wat pijnboompitjes apart voor de garnering en voeg de rest toe aan de rozenpesto. 
  • Voeg in kleine scheutjes wat zonnebloemolie toe totdat de pesto een mooi glad mengsel is geworden. 

De pesto is op zichzelf al heerlijk! Je kunt er ook voor kiezen een wat grotere batch te maken en het hierbij te laten. verrukkelijk op toastjes! en de kleur is prachtig.

 

Pesto met Feta: 

  • Verkruimel de plantaardige feta en voeg deze toe aan de chopper met de rozenpesto. Indien nodig kun je nog een beetje zonnebloemolie toevoegen om het mengsel lekker glad en smeerbaar te maken. 

 

Komkommer Voorbereiden: 

 

  • Schil de komkommer en haal met een mandoline of kaasschaaf brede stroken van de komkommer. 
  • Leg de stroken over elkaar heen met steeds ongeveer 1 à 2 cm overlap. Dit lijkt een beetje op het maken van sushi. 
  • Smeer de fetaspread met rozenpesto over de op elkaar gelegde komkommerstroken. 

 

Rollen en Serveren: 

  • Rol de komkommerstroken in de lengte op en snij de rol in kleine stukjes (zoals bij sushi). 
  • Strooi de apart gehouden pijnboompitjes en enkele gescheurde rozenblaadjes over de stukjes. 

Bon appétit! 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.