De Zin en Onzin van Echinacea ´thee´ voor je Weerstand

 
Echinacea heeft een bijna mythische status als het gaat om weerstand en bescherming gedurende het snotter en griep seizoen. Maar werkt het ook echt zo goed in de vorm van een kopje thee? Of is het vooral een gezellig warm drankje zonder de beoogde antivirale voordelen? Laten we eens dieper duiken in de zin en onzin van echinacea-thee.

 

Waarom reiken we massaal naar Echinacea wanneer de ´R´ weer in de maand komt?

Echinacea is een plant die bol staat van bioactieve stoffen zoals alkamiden, fenolzuren, polysachariden, en glycoproteïnen. Sommige van deze stoffen – zoals alkamiden en caffeïnezuurderivaten – zouden het immuunsysteem kunnen versterken en een antivirale werking hebben. Logisch dus dat we Echinacea omarmen tijdens de wintermaanden. Maar hier komt het probleem: deze stoffen lossen nauwelijks op in water. Dus als je thee zet, blijft een groot deel van die zogenoemde 'powerstoffen' ( vooral te vinden in de wortel ) achter.

Echinacea-thee vs. Tincturen en Capsules

Als je echt op zoek bent naar de antivirale voordelen van echinacea, moet je dus niet op thee of een infusie rekenen. Voor een maximale extractie van de werkzame stoffen heb je alcohol nodig, niet water. Tincturen en capsules bevatten vaak geconcentreerde vormen van echinacea, waardoor ze veel meer van de actieve stoffen behouden die in water achterblijven. Als je dus de weerstand echt een boost wil geven met echinacea, zijn tincturen of capsules een veel betere optie. Mits je preparaat voornamelijk een extractie van de wortel bevat.

Voor wie is echinacea niet geschikt?

Echinacea is niet zonder risico’s, vooral niet bij langdurig gebruik. Het stimuleert je immuunsysteem, en dat kan prima werken als je een beginnende verkoudheid hebt. Maar als je dit dagelijks of over langere tijd gebruikt, kun je juist je immuunsysteem overbelasten. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een auto-immuunziekte, zoals reuma of lupus. Daarnaast is er nog het risico op leverbelasting als je een hoge concentratie echinacea neemt – bijvoorbeeld via tincturen – en die langdurig gebruikt.

Dus, werkt echinacea-thee helemaal niet?

Echinacea-thee heeft wel lichte immuunondersteunende effecten, maar verwacht er geen wonderen van. De wateroplosbare stoffen in echinacea, zoals polysachariden, kunnen het immuunsysteem ondersteunen, maar missen de directe antivirale kracht die je in een tinctuur zou vinden. Thee kan wel zorgen voor ontspanning en een verwarmend effect, wat prettig is als je al ziek bent.

Zin of Onzin?

Als je gewoon een lekker kopje thee wilt met een lichte immuunboost, dan is echinacea-thee prima. Maar wil je echt de volledige kracht van echinacea benutten tegen verkoudheid en griep, kies dan voor een tinctuur of capsule, en gebruik deze bij voorkeur kortdurend. Dat voorkomt niet alleen overstimulatie van je immuunsysteem, maar zorgt er ook voor dat je de actieve stoffen optimaal binnenkrijgt.

In het kort: echinacea-thee voor de smaak? Prima, maar voor serieuze immuunondersteuning? Dan is thee wat minder krachtig en kun je beter voor een alcoholische tinctuur gaan. Gebruik de tinctuur dus wel met mate en alleen wanneer je weerstand een boost kan gebruiken. Kortom voel je een kou aankomen, grijp dan meteen naar echinacea ( Eenmaal echt ziek ben je met echinecea alweer te laat) en kies dus voor de juiste extractie.

Maar waar kun je dan wel een lekkere thee van maken die echt een beetje helpt in je strijd tegen virussen? Ga lekker voor Vlierbessen! 

Groene groet,

Renée, Floresque

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.