Wat een feest dat drie prachtige paars-roze planten tegelijkertijd hun oogst geven! De
reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera), de wilde braam (Rubus fruticosus) en het
wilgenroosje (Chamaenerion angustifolium) zijn een leuke combinatie voor het maken van ijs.
De reuzenbalsemien is een invasieve exoot die je vast wel eens in Nederland gezien hebt.
Ze kan wel meer dan twee meter hoog worden, heeft mooie (en heerlijk geurende!) bloemen,
en als haar zaden rijp zijn, ontploffen de zaaddoosjes en schieten de zaden alle kanten op.
Ondanks dat bijen en hommels dol op reuzenbalsemien zijn, kan zij een gevaar vormen voor
onze inheemse flora. Ze neemt gemakkelijk hele gebieden over en door haar geurrijke nectar
verkiezen bestuivers haar soms boven de inheemse flora, waardoor onze inheemse bloemen
moeite kunnen krijgen zich te verspreiden. Het is daarom ook niet de bedoeling om haar te
verspreiden of bewust te zaaien, en des te leuker om de zaden dan maar op te eten, toch?
Het wilgenroosje groeit graag op verstoorde gronden. Daarom kan ze helpen een gekapt bos weer te transformeren naar een biodivers landschap.
De braam kent iedereen waarschijnlijk wel! Ze heeft scherpe doorns, waardoor ze
verstopplekjes kan creëren voor wilde dieren zoals vogels en konijnen. Haar vruchten zijn
heerlijk om te gebruiken in verschillende gerechten, zoals taart, sap, smoothies, jam en ijs!
Je kunt de vruchten vinden in juli en augustus. De vruchten bevatten onder andere vezels,
vitamine C en relatief hoge concentratie aan anthocyanen (antioxidant).
Ingrediënten:
Voldoende voor twee grote porties (maar je kunt het natuurlijk in kleinere porties opdelen!)
2 tot 3 bananen
Ongeveer 230 gram plantaardige yoghurt
Bijvoorbeeld haveryoghurt of kokosyoghurt, kies er eentje die jij lekker vindt!
Ongeveer 130 gram bramen
Twee theelepeltjes reuzenbalsemien zaden
Bloemen van het wilgenroosje
Je kunt ook andere eetbare bloemen gebruiken als je daar voorkeur voor hebt.
Voorbereiding:
Snij de bananen in plakjes, doe ze in een bakje in de vriezer. Het bevriezen kan een aantal uren duren!
Zoek wat bloemetjes van het wilgenroosje en was deze voorzichtig.
Verzamel de zaden van de reuzenbalsemien. Let op bij het verzamelen dat het zaad alle
kanten op springt. Als je je hand om een gesloten zaaddoos heen sluit kan je het opvangen
zonder dat het wegschiet. Je wilt de rijpe zaden verzamelen, deze zijn bruin of zwart
gekleurd. Je kunt de zaden vers gebruiken, maar je kunt ze ook kort even aanbakken in een koekenpan (zonder olie).
Je kunt natuurlijk bramen uit de winkel gebruiken, maar het is extra leuk om je eigen bramen
te zoeken! Vanaf half juli tot in augustus kan je wilde bramen vinden. Wees voorzichtig met
het plukken, want ze hebben flinke doorns! Thuis doe je de bramen in een kom met water en
een beetje zout. Laat dit een uurtje weken, zo gaan de insecten die mogelijk nog op je
bramen zitten uit je bramen. Doe ze daarna in een vergiet en spoel goed af. De bramen kan
je vers of bevroren in je ijs gebruiken. Als je ze eerst bevriest, helpt dit je wel om meer een ijzige structuur te krijgen!
Maak het ijs:
Voeg eerst de yoghurt en de (bevroren) bramen bij elkaar in de blender en blend dit tot een
glad mengsel. Voeg daarna de bevroren banaan toe en blend het geheel tot een romige
massa. Het kan zijn dat roeren af en toe nodig is. Als je tevreden bent over de textuur, schep
dan het ijs in kommen of mooie kopjes. Top het ijs af met een beetje reuzenbalsemienzaad
en versier het met de eetbare bloemen van het wilgenroosje.
Tip 1: Voor een meer bloemige smaak kun je er ook voor kiezen om een deel van de
bloemen door het ijs heen te blenden. Voeg de bloemen dan toe op het moment dat je ook de bramen gebruikt.
Tip 2: Mocht je het ijs iets te zuur vinden of een zoetekauw zijn, dan kan je een beetje
agavesiroop of maplesiroop toevoegen om het wat zoeter te maken!
Tip 3: Als het recept je bevalt, vergeet dan niet om een voorraadje bramen in te vriezen! Zo
kan je ook na het bramen seizoen nog genieten van bramenijs, of de bramen bijvoorbeeld toevoegen aan smoothies!
Veel plezier met dit recept voor een fris, vegan en suikervrij ijs, geniet ervan!
Liefs van Fardou!
Fardou is een gepassioneerd tuinier die in harmonie met de natuur werkt om een verrijkende omgeving te creeren voor mens en dier. Middels deze blogs hoopt ze mensen te kunnen inspireren om dichter bij de natuur te komen en de magie in hun dagelijkse leven te ontdekken.
Wil je meer weten over Fardou, neem dan zeker even een kijkje op haar prachtige instagram accounts:
@equinegardening en @debloemenkokkin
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.