Brandnetel is een zwaar onderschatte wilde groente
Voor velen zijn brandnetels alleen maar vervelende prikplanten, maar wie wat verder kijkt, ontdekt een absolute voedingsbom die zich moeiteloos kan meten met onze geliefde supermarktgroenten en zelfs overtreft. Deze onterecht verguisde plant is niet alleen gratis en overal te vinden, maar ook een superfood die bommetje vol zit met vitamines, mineralen en eiwitten. En alsof dat nog niet genoeg is, geef ik je ook een heerlijk recept voor hartige brandnetel-havermoutkoeken met blauwaderkaas! Yummie!
Omdat feiten en cijfers vaak meer spreken, heb ik in deze tabel de voedingswaarde van brandnetel naast een aantal bekendere supermarktgroentes gezet.
Groente | Vitamine C (mg) | Ijzer (mg) | Calcium (mg) | Eiwit (g) |
---|---|---|---|---|
Brandnetel | 200 | 3,9 | 600 | 7,4 |
Spinazie | 28 | 2,7 | 99 | 2,9 |
Sla | 15 | 0,5 | 33 | 1,4 |
Broccoli | 89 | 0,7 | 47 | 2,8 |
Bizar toch! Het is duidelijk dat Brandnetel de supermarkt groentjes op bijna alle fronten overtreft:
Daarnaast bevat brandnetel ook nog eens een breed scala aan antioxidanten en fytonutriënten, die ontstekingsremmend werken en je immuunsysteem ondersteunen.
Hoewel brandnetels bijna het hele jaar door te vinden zijn, zijn ze op hun best in het vroege voorjaar en de zomer. Waarom? Naarmate de plant ouder wordt, hoopt deze oa meer nitraten op, die bij consumptie schadelijk kunnen zijn. Daarom is het verstandig om na de lente vooral jonge, frisgroene toppen te plukken. Wil je toch ook in de zomer nog aan de brandnetel, pluk dan bij voorkeur op plekken waar regelmatig gemaaid wordt, zodat er steeds nieuwe scheuten opkomen.
Pluk brandnetels op schone plekken, ver weg van drukke wegen of vervuilde gebieden. Gebruik altijd handschoenen en neem alleen de bovenste 4 tot 6 blaadjes. Deze zijn zacht, mals en perfect om mee te koken. Neem je de gehele brandnetel mee in je recept, dan zul je er heel snel achter komen waarom deze plant ook wel word gebruikt in de textiel of touwindustrie, geen aanrader!
Nu je weet hoe voedzaam brandnetel is, kan ik je dit recept heel erg aanbevelen ;-)! Het is een recept van mijn eigen moeder en ik gaf het een lekkere wilde twist door er brandnetel aan toe te voegen want zo simpel kan het af en toe ´verwilderen´ van je dieet zijn.
Door de combinatie met courgette, havermout en een vleugje blauwaderkaas krijg je koeken die rijk zijn aan smaak én voedingsstoffen.
Was de brandnetelbladeren grondig in een teiltje water met een paar eetlepels natuurazijn. Dit reinigt de bladeren zonder smaakverlies.
Laat de brandnetels uitlekken en verwijder de bladeren van de stelen.
Eventueel kun je de brandnetels 2 minuten blancheren in kokend water om de brandhaartjes te neutraliseren.
Rasp de courgette, snipper de uien en de knoflook.
Meng de geraspte courgette, ui, knoflook, havervlokken, eieren, peterselie en de verkruimelde blauwaderkaas in een grote kom.
Kneed het mengsel met je handen tot stevige, platte koeken.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de koeken aan beide kanten goudbruin (ca. 5 minuten per kant).
Deze hartige koeken zijn heerlijk als bijgerecht bij een salade of een kom soep. Zelfs de kleintjes zullen ervan smullen, terwijl jij weet dat je ze iets harstikke gezonds voorschotelt.
Wel een prikkelige maar enorm voedzame plant dus die je gewoon gratis aangeboden krijgt in je eigen omgeving. Doe eens ´wild´ en probeer het eens!
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.