Met deze held, wapen je je tegen virussen de komende winter

Vlierbes: Een Natuurlijke Beschermer tegen Virussen

Het koude seizoen is aangebroken, en dat betekent niet alleen zachte dekentjes, knusse winteravonden, warme chocolademelk en kaarsjes, maar ook dat verkoudheid en griep de komende maanden weer om de hoek komen kijken!

Zoek jij deze winter een natuurlijke manier om je immuunsysteem een boost te geven? Dan zou vlierbes (Sambucus nigra) wel eens een uitstekende optie voor je kunnen zijn.

Deze bijna zwarte bes staat al eeuwenlang bekend om zijn antivirale eigenschappen. Maar wat maakt vlierbes eigenlijk zo krachtig tegen virussen?

Vlierbessen zitten vol met fytonutriënten die het lichaam helpen infecties af te weren. Hier zijn de belangrijkste actieve stoffen in vlierbes:

  • Anthocyaninen: Deze antioxidanten geven vlierbessen hun diepe paarse kleur en spelen een cruciale rol bij het blokkeren van virussen. Anthocyaninen kunnen zich hechten aan virale deeltjes en voorkomen zo dat ze zich aan cellen vastzetten en vermenigvuldigen....

Lees verder.......

De Zin en Onzin van Echinacea ´thee´ voor je Weerstand

 
Echinacea heeft een bijna mythische status als het gaat om weerstand en bescherming gedurende het snotter en griep seizoen. Maar werkt het ook echt zo goed in de vorm van een kopje thee? Of is het vooral een gezellig warm drankje zonder de beoogde antivirale voordelen? Laten we eens dieper duiken in de zin en onzin van echinacea-thee.

 

Waarom reiken we massaal naar Echinacea wanneer de ´R´ weer in de maand komt?

Echinacea is een plant die bol staat van bioactieve stoffen zoals alkamiden, fenolzuren, polysachariden, en glycoproteïnen. Sommige van deze stoffen – zoals alkamiden en caffeïnezuurderivaten – zouden het immuunsysteem kunnen versterken en een antivirale werking hebben. Logisch dus dat we Echinacea omarmen tijdens de wintermaanden. Maar hier komt het probleem: deze stoffen lossen nauwelijks op in water. Dus als je thee zet, blijft een groot deel van die zogenoemde 'powerstoffen' ( vooral te vinden in de wortel ) achter.

...

Lees verder.......

5 natuurlijke boosters waarmee jij fit deze winter doorkomt

 

 

Ga vooral lekker veel naar buiten!

Wandelen in de natuur heeft een bewezen positief effect op het immuunsysteem en de mentale gezondheid. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan de natuur stress vermindert, wat gunstig is voor je weerstand, omdat stresshormonen zoals cortisol het immuunsysteem kunnen verzwakken. Studies bevestigen ook dat het inademen van fytonciden – antimicrobiële stoffen die bomen en planten van nature afgeven – kan helpen je afweer te versterken.

 

Brandnetelzaadjes: gratis lokaal superfood dat letterlijk overal te vinden is.

 Brandnetelzaadjes zitten boordevol voedingsstoffen: vitaminen (A, C, E), mineralen (ijzer, magnesium, calcium), antioxidanten en essentiële vetzuren. Ze staan bekend om hun adaptogene eigenschappen, die helpen het lichaam in balans te brengen tijdens fysieke en mentale stress. Eén theelepel in je ontbijt is vaak voldoende voor een vitamine- en mineralenboost. Gebruik dagelijks een...

Lees verder.......

Zeekraalpesto

Zeekraalpesto: Een ziltige twist op een klassieker!

Ben je klaar om jouw keuken te verrijken met een verrassende, ziltige smaakexplosie? Maak kennis met zeekraalpesto, de perfecte combinatie van een klassieke Italiaanse saus en een vleugje van de zee! Deze variant op traditionele pesto is niet alleen super eenvoudig om te maken, maar ook heerlijk fris en vol umami. Bovendien is zeekraal gezond en bomvol mineralen zoals calcium, magnesium en jodium.

Waarom zeekraal?

Zeekraal, vaak te vinden langs de kust, is een knapperige, zout smakende plant die perfect samengaat met zomerse gerechten. Denk aan salades, pasta’s, of gewoon als topping op vers brood. De zilte smaak van zeekraal tilt je pesto naar een hoger niveau en voegt een unieke twist toe die je zeker eens moet proberen!

Wat heb je nodig?

Het leuke aan deze pesto is dat je niet veel ingrediënten nodig hebt. Hier is een basisrecept:

  • 100 gram verse zeekraal
  • 1 teen knoflook
  • 40 gram pijnboompitten (licht geroosterd)
  • 100...
Lees verder.......

Blog van Fardou: Bramenijs met wilgenroosje & reuzenbalsemien zaden

Wat een feest dat drie prachtige paars-roze planten tegelijkertijd hun oogst geven! De
reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera), de wilde braam (Rubus fruticosus) en het
wilgenroosje (Chamaenerion angustifolium) zijn een leuke combinatie voor het maken van ijs.

 

 

De reuzenbalsemien is een invasieve exoot die je vast wel eens in Nederland gezien hebt.
Ze kan wel meer dan twee meter hoog worden, heeft mooie (en heerlijk geurende!) bloemen,
en als haar zaden rijp zijn, ontploffen de zaaddoosjes en schieten de zaden alle kanten op.
Ondanks dat bijen en hommels dol op reuzenbalsemien zijn, kan zij een gevaar vormen voor
onze inheemse flora. Ze neemt gemakkelijk hele gebieden over en door haar geurrijke nectar
verkiezen bestuivers haar soms boven de inheemse flora, waardoor onze inheemse bloemen
moeite kunnen krijgen zich te verspreiden. Het is daarom ook niet de bedoeling om haar te
verspreiden of bewust te zaaien, en des te leuker om de zaden dan maar op te eten, toch?
Het...

Lees verder.......

Zomerse Snack met Rimpelroos en plantaardige Feta

Zomerse Snack met Rimpelroos en Plantaardige Feta 

De rimpelroos (Rosa rugosa) is een van mijn favoriete wilde eetbare bloemen. Wanneer je een struik tegenkomt en even de tijd kunt nemen om een roos te ruiken, begrijp je direct waarom. Deze soort is heel aromatisch en je kunt er dan ook fantastische dingen mee doen in de keuken.  

De rimpelroos is afkomstig uit de kuststreken van Noordoost-Azië maar heeft ook zijn plek gevonden in onze duingebieden.  

In Nederland wordt de rimpelroos daarnaast veelvuldig gebruikt als sierplant in openbaar groen en sierteelt. Makkelijk te vinden en verre van zeldzaam dus. Deze soort kan zelfs problematisch zijn omdat hij inheemse plantensoorten verdringt.  

De bloemen van de rimpelroos zijn vrij groot en opvallend met witte, roze, rode of diep paarsrode kroonbladeren.. De oranjerode, iets afgeplatte rozenbottels hebben een zoete, bloemige smaak en zijn heerlijk om te gebruiken in jams en...

Lees verder.......

Zoete bloemenboter met eetbare bloemen confetti

 

In de zomermaanden stel ik eetbare bloemen confetti samen met bloemen uit mijn tuin of uit het wild. In de wintermaanden maak ik de zoete bloemenboter met een gedroogde bloemen confetti.

Eetbare bloemen confetti, is een culinaire bloemen mix, samengesteld uit bloemen met een milde tot neutrale smaak zodat deze met zowel zoetige als hartige gerechten gemengd kan worden. De mix word samengesteld met zoveel mogelijk kleur, waardoor jouw gerecht er fantastisch uitziet. En dit al met slechts enkele bloemblaadjes.

Zo tover ik heel eenvoudig een vrolijke, kleurrijke en heerlijke snack op tafel. De zoete bloemenboter is dan ook erg lekker op toast, scones, maar ook zeker op pannenkoeken, wafels of andere gebakken lekkernijen naar keuze.

Een lekkere toevoeging dus, voor de feestdagen om maar wat te noemen. Staat lekker feestelijk op tafel met oud en nieuw want een toastje zoete bloemenboter is best lekker bij een glaasje bubbels

Ingrediënten

  • 1 pakje room of vegan boter
  • 2...
Lees verder.......
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.